/

Nyerjen hetente vizipipát,
vacsorameghívást, stb.
Iratkozzon fel hírlevelünkre:
Név:

E-mail cím:


 

 

Amit a teáról tudni kell...

A tea eredetéről rengeteg legenda született már, hogy pontosan honnan is származik, kik és hogyan fogyasztották először, stb …mindenesetre azt biztosan állíthatjuk, hogy Irán is azon ázsiai országok közé tartozik, ahol nem csak nagy mennyiség terem e növényből (az adott természeti viszonyoknak köszönhetően) hanem több ezer éves kultúrája van a teafogyasztásnak.

A teák között alapvetően három fő kategóriát különböztetünk meg: a fekete, az oolong, és a zöld teát, azonban mindhárom esetben ugyanaz a növényfaj az alap, a különbség kizárólag a tea feldolgozásában rejlik. De hogyan is készül a tea?

perzsa és keleti teák Az első lépés természetesen a szüret, amit néhány helyen már gépesítettek, de az igazán jó minőségű tea persze kézi szüretelés gyümölcse, mert így lehetőség van a szárvégi és a szár alján növő levelek szétválogatására.
A leszüretelt leveleket ezután kiterítik a szabadba, és addig fonnyasztják őket, amíg annyi nedvességet nem vesztenek, hogy már össze lehet őket sodorni, anélkül hogy összetörnének. A sodrásra azért van szükség, hogy a levélben található különböző vegyületek összekeveredjenek, és egyben elősegítsék majd a következő folyamatot, a fermentálást. Attól függően, hogy a fermentálás meddig tart, beszélhetünk fekete, oolong vagy zöld teáról. A fekete tea esik át a leghosszabb fermentáláson, az oolong teát csak rövidebb ideig vetik alá ennek a folyamatnak, a zöld teát pedig egyáltalán nem fermentálják. Legvégső lépésként pedig a leveleket felhevítik, hogy lezárják a fermentációt, majd dehidratálják, hogy tárolni lehessen.

A több ezer éves, eredeti perzsa tea receptek arról árulkodnak, hogy a szárítás során a tealevelekhez fahéjat, rózsaszirmokat, mentát és egyéb fűszereket kevernek, amely később az Ezeregyéjszaka hangulatát idéző perzsa teaházakban a vendég poharába kerülő nedű oly finom ízét adják.

Ha azonban ezért mégsem utazna oly messze, térjen be a budapesti Shiraz étterembe, ahol keleti kényelembe helyezheti magát a hangulatos perzsa teasarokban, és megkóstolhatja, milyen is az igazi perzsa tea!

Tea választékunk: fahéjas, rózsa, menta, hafez, perzsa fűszeres, feketeshiraz© perzsa étterem & cafe
cím: 1092 Budapest, IX. Ráday u. 21. (Mátyás u. sarok)
email: shiraz@shirazetterem.hu telefon: 218-0881